Jocurile Olimpice si Evanghelie Zappa ( Evangelos Zappas)

August13

The Olimpic Games

the article in english

Jocurile Olimpice London 2012 – Inspire a generation – cel mai important eveniment al anului

Jocurile Olimpice  Londra 2012, s-au incheiat la fel  cum au si inceput, intr-un spectacol valoros, plin de continut: lumina, culoare, muzica, istorie, cultura, miscare, traditie, non-conformism, simboluri, comunicand foarte bine, prin toate acestea, energie, optimism, speranta. Felicitari multe pentru organizare!

Cu aceste sentimente trebuie sa mearga mai departe si sportivii romani, intreaga delegatie a Romaniei si toti cei care i-am sustinut in aceste zile. Insa aceasta sustinere trebuie sa continue si de acum incolo, nu doar cu sufletul, ci si prin actiuni, atat cat putem sa facem fiecare dintre noi. Si asta pentru a creste sansele sportivilor de a fi mai buni la concursurile care urmeaza si de a obtine rezultate mai bune la Olimpiada de la Rio.

Iar daca per ansamblu, rezultatele sportivilor romani la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 nu au fost la nivelul dorit, nu putem sa nu fim mandri de cei care au luminat in stralucirea medaliilor si sa-i felicitam, cu mult respect, pe toti cei care au participat.

Iata inca un motiv de mandrie si un exemplu demn de a fi urmat:

Evanghelie Zappa ( Evangelos Zappas), omul de afaceri de origine greaca avand si cetatenie romana, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri in acele vremuri in Europa de Est, a initiat si sponsorizat in 1859, reanvierea Jocurile Olimpice, punand bazele organizarii Jocurilor Olimpice moderne.

Zappeion

 

” Daca nu ar fi fost Zappas, Jocurile Olimpice din 1896  de la Atena, mai mult ca sigur, nu ar fi avut loc.

Actiunile lui Zappas, telurile lui si Jocurile Olimpice organizate la propunerea acestuia, devenite deja traditie, l-au determinat pe Constantine I al Greciei sa devina un promotor al Jocurilor Olimpice, inca inainte de formarea in 1894 a  IOC ( Comitetul Olimpic International) ……”  spune Profesor David C. Young, Universitatea Florida

Cunoscut in Grecia ca „ national benefactor”,  Evangelis Zappas a dat un sens pur, umanitar averii sale: a sponsorizat restaurarea Panatheniac Stadium care urma sa gazduiasca Jocurile Olimpice moderne, a proiectat cand era la Brosteni – Ialomita, construirea unui complex de clădiri, cu stadion, amfiteatru, sali de conferințe, săli de gimnastică, care astazi se afla in centrul Atenei si ii poarta numele, Zappeion.

In Romania, Evanghelie Zappa pe care Petre Tutea il incadreaza intre ” romanii absoluti”, a facut multe acte filantropice si a oferit fonduri pentru înființarea Academiei Române și pentru reclădirea capitalei București, devastata de un mare incendiu. A ales sa traiasca printre romani, apreciindu-i pentru calitatile lor culturale si sufletesti: ” Romani, vrednici de a fi iubiti, nu poci sa exprim mai cu voiciune simtamintele recunostintei si dragostei  de care este plin sufletul meu, ca spre rasplatirea acestor mari virtuti ale voastre, care virtuti si dupa dignitate vi se cuvin” sunt marturii ale lui Zappa din cartea “Trantorul” , Bucuresti in editie bilingva, romana si greaca (lucrare Nicolae Postolache – autorul ” Evanghelie Zappa. De la Brosteni la Atena. Repere europene.” editura Tipp Star 2004)

Sandra Raluca Izbasa

Si ar mai fi multe de spus, dar inchei acest articol cu ce spunea V.A. Ureche „ O natiune care aspira sa traiasca, trebuie sa stie insa a-si aminti….”

E bine ca avem ce sa ne amintim, e bine ca avem cu ce sa ne mandrim. Sunt deci premise ca sperantele sportivilor de a obtine performante mult mai bune la Olimpiada de la Rio 2016, sa se indeplineasca.

 

 

google doodle olympic 1896~update content aprilie 2016

VA Ureche ” O natiune care aspira sa traiasca, strebuie sa stie insa a-si aminti”

~Cred ca natiunea care aspira sa traiasca, trebuie sa isi aminteasca si cel mai important, sa isi construiasca un set potrivit de valori care sa ii foloseasca ca si referinta in starea de relativitate

~Natiunea care aspira sa evolueze, trebuie sa fie deschisa, sa ajunga sa ia din trecut ceea ce este reprezentativ, ceea ce ii face bine si i se potriveste si avand ca referinta setul de valori, si sa aplice in prezent pentru viitor

*Pentru mine, prezentul este parte din trecut care imi place si care mi se potriveste si ceea ce imi doresc pentru viitor

 

 
  • Log in