Jocurile Paralimpice Londra 2012

September10

 the article in english

….dar cand ne intalnim intr-o competitie, performanta este singurul lucru care mai conteaza. Nu dizabilitatea noastra.” Henrich Popow, sportiv Paralympic din Germania care concureaza in categoria T42 sprint

Stadionul Olimpic- paralimpics

Ieri seara s-au incheiat Jocurile Paralimpice Londra 2011 la care au participat 4200 de sportivi din 110 tari, cu o festivitate de incheiere, in care Stadionul Olimpic din Londra a fost invaluit in lumina si culoare pe muzica trupei Coldplay.

Presedintele Comitetului de organizare, Sebastian Coe a declarat ca s-au vandut peste 2,7 milioane de bilete, o cerere fara precedent.

Romania a fost reprezentată la Londra de 6 sportivi, care merita tot respectul nostru: atletul Florin Cojoc, cicliştii Eduard Novakmedalie de aur, campion paralimpic la urmărire individuală şi medalie de argint la contratimp – şi Imre Torok, înotătorii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap, şi jucătorul de tenis de masă Dacian Makszin.

Carol Eduard Novak

 

Eduard Novak: „Sper ca sporturile paralimpice să fie mai bine finanţate. Mi-aş dori ca şi alte persoane să se apuce de sport, nu e neapărat nevoie să fie ciclismul”, a spus proaspatul campion de la Londra.

Mi-a atras atentia un interviu, realizat de Allianz, Partener Oficial al Comitetului Paralimpic International ( super idee!), interviu care defineste cu adevarat olimpismul, un interviu plin de profunzime si invataminte despre curaj, speranta, competitie, patriotism, bucurie din lucruri simple, despre ce conteaza cu adevarat in viata.

 

paralympic marathon

 

Iata ce au raspuns cativa dintre sportivii paralimpici intervievati, raspunsuri simple dar care spun foarte mult:

Heinrich Popow

Care este motto-ul tau, in viata si sport?

Nu pot sa pretind ca sunt mai mult decat sunt. Motto-ul meu, pentru Paralympics London si pentru totdeauna: Provocarile. Asta e ceea ce imi place. Asta ma reprezenta.

Care ar fi sfatul tau pentru ceilalti sportivi?

Trebuie sa crezi in tine. Seteaza-ti obiective si acceptate-te asa cum esti, in sport si in viata. Este bine de stiut de asemenea, ca in viata, nu se rezuma totul la primul loc.

Ce este important pentru tine in sport?

Sportul inseamna totul pentru mine. Traiesc pentru sport. Pot sa-mi testez corpul si cateodata, sa merg mai departe decat pot sa-mi imaginez. Am sansa sa intalnesc multi oameni, sa-mi fac prieteni si sa intru in competitie cu acestia. Vreau sa-mi ating obiectivele. Asta cred ca isi doresc toti sportivii. Noi dorim sa castigam. Chiar nu mai conteaza cate brate sau picioare au sportivii, in sport, singurul lucru care conteaza este performanta.

 

Kelly Cartwright

Care este telul tau viitor?

Telul meu este sa-mi reprezint tara pentru cat mai mult timp posibil si sa fac tot ce pot mai bine astfel incat sa fiu sigura ca obtin cat mai mult de la viata, sa fiu fericita si sanatoasa, cu o familie minunata.

Ce este important pentru tine in sport , in general?

Sportul ocupa un loc atat de important in viata mea, ma tine in forma si imi da sansa sa concurez pentru tara mea. Sportul imi da in acelasi timp ceva pe care sa ma focusez si astfel, imi tine mintea si corpul sanatoase. Beneficiez de mult lucruri de pe urma sportului dar cele mai importante sunt ca intalnesc multi oameni si ca fac ceea ce imi place.

Care ar fi sfatul tau pentru cei din jurul tau?

Ca sa evoluezi, in viata, trebuie sa crezi in tine si trebuie sa-ti setezi obiective personale. Apoi actioneaza, pentru ca poti sa obtii orice in viata daca vrei cu adevarat.

Ai un motto personal in viata si in sport?

Motto-ul meu este ca intotdeauna sa fac lucrurile cat pot de bine si incerc sa fac asta din rasputeri. Vreau sa fiu cea mai buna in ce fac, in sport si in viata.

 

Mark Rohan

Ce este important pentru tine in sport, in general?

Cred ca sportul ne da in viata o lectie importanta, incepand din copilarie. Am crescut intr-o echipa, in care trebuia sa inveti importanta muncii in echipa, rabdarea, disciplina si munca asidua, toate, foarte importante lectii pentru viata. De asemenea dezvolti relatii care pot ramane pentru o viata intreaga.

Care este sfatul tau ca sportiv paralimpic, pentru cei din jurul tau, pentru progresul in viata?

Intotdeauna pune lucrurile in perspectiva; familia, prietenii, sanatatea sunt cele mai importante lucruri in viata. Oamenii irostesc mult prea multa energie in trafic, agonisand lucruri materiale, etc. Daca doresti sa investesti in cariera, trebuie sa gasesti ceva ce-ti place si sa crezi in ceea ce faci.

Care este unicitatea sportului tau?

Senzatia de libertate pe care o simt cand folosesc handbike este ceea ce ma face sa ma antrenez 3-4 ore/zi.

Ai un motto personal in viata si in sport?

Sper sa raman fericit si sanatos cat  mai mul timp posibil. Intotdeauna dorsc sa ma dezvolt ca persoana, astfel incat sa-mi aduc o contributie societatii si sa imbunatatesc domeniul in care lucrez.

Care are puea sa fie sfatul tau pentru cei din jurul tau?

In primul rand, trebuie sa iti placa ceea ce faci, daca gasesti un sport care te inspira, pune pe hartie obiectivele anuale si apoi incearca sa te inconjori de oameni care sa te ajute sa-ti atingi aceste obiective. In final, crezad in ele si muncind din greu va fi singura cale in care le vei atinge. Fa bine cele mai simple lucruri si vei fi surprins de rezultat.

Care sunt obiectivele tale pentru viitor?

Obiectivul imediat este sa ma reprezint pe mine si sa-mi reprezint tara la Jocurile Paraimpice de la Londra iar mai apoi sa-mi continui educatia in Sport Management si sa capat experienta in dezvoltarea sportului, in general.

paralympic marathon 2Eduard Novak

 
  • Log in