Maramures, Romania

January8

article scris si publicat in  Jan 8, 2013

pentru a vedea toate articolele din blog click Lifestyle button 

the article in english

Maramures, este unul dintre acele locuri unde timpul parca s-a oprit, dandu-ne ragaz sa ne bucuram de lucruri simple.

Ajungi sa vezi peisaje minunate, animale pe care copiii le mai cunosc din carti, oameni simpli, veseli, care te indemna sa le fii oaspete si sa le oferi placerea de a te face sa te simti bine.

Poti sa vezi viata de zi cu zi, cu apasarile si nevoiele ei, care de sute de ani sunt aproape aceleasi si care, o mare parte dintre ele, pot fi stinse doar de insasi natura : poate ninge, pentru ca e bine pentru pamant, dar nu atat de mult incat sa fie inundatii, poate ploua cand e arsita si seceta, poate se opresc ploile cand raurile sunt mai involburate….

Oamenii locului, se roaga pentru toate acestea si stiu sa multumeasca pentru tot.

Poate de aceea, Maramures, este unul dintre acele locuri in care gasesti spiritualitate, in forma ei pura, de care chiar ajungi sa te bucuri.

Sarbatorile de iarna au un loc important in inima Maramuresului pentru ca sunt cele care duc mai departe si cel mai de departe, traditiile si obiceiurile locului.

 

In fiecare an, pe data de 27 decembrie in Sighetu Marmatiei, resedinta Maramuresului istoric, are loc ” Festivalul de datini si obiceiuri”. Acesta reuneste artisti, scriitori, istorici, etnologi, reprezentanti ai zonelor folclorice din Romania si din strainatate, iubitori ai Maramuresului.

Apropo de iubitori ai Maramuresului, unul dintre cei care a dovedit acest lucru de nenumarate ori este Miya Kosei, care considera Maramuresul,” locul unde si-a gasit a doua casa

Miya Kosei s-a nascut in 1937 la Tokio. A studiat literatura, arta si istoria, etnologia, economia si sociologia. A venit prima oara in Romania in 1965. Indragind Romania si Maramuresul, revine  aici de sute de ori si le dedica o parte dintre cartile sale si volumele sale de fotografii.

In decembrie anul acesta, aflat la “Festivalul de datini si obiceiuri de la Sighet”, la 86 de ani, Miya Kosei anunta editarea noului sau album de fotografie despre Maramures. Acesta va fi publicat in vara acestui an, in parteneriat cu editura Valea Verde (interviul cu Miya Kosei luat de dl Cristian Fernea)

Mi-as dori ca in Maramures, ceea ce este frumos si sanatos, sa ramana. Intr-o mare parte din satele din Maramures, obiceiurile si traditiile de sute de ani nu se intampla doar in zilele de sarbatoare, ci sunt parte din viata oamenilor de zi cu zi.

Cum s-ar putea oare ca “noul” sa fie preluat in contextul existent, sa se potriveasca si sa se incadreze armonios in ” peisaj”, ca si cum ar face parte din intreg ?

 

posted under Maramures, Romania
 
  • Log in