The young generation is our future

February3

 

the english article

O poveste avuta de curand cu fiica mea, la o ceasca de ceai, a devenit o adevarata conversatie despre planuri de viitor, despre ce si-ar dori sa devina. Mi-a placut mult aceasta discutie, m-a umplut de bucurie, mandrie si totodata, de responsabilitate.

Concluzia discutiei va fi intr-un articol viitor. Aceasta este o minunata dovada ca tanara generatie poate sa ne ajute sa gasim variante pentru un viitor mai bun.

„ Cred ca ar fi foarte bine sa stim ce vrem sa devenim, cat mai curand posibil, astfel incat sa avem timp sa ne pregatim in acea directie.

Cand ne nastem, primim acel ceva….sa ti-l imaginezi ca un graunte si acesta este perfectiunea. Pe aceasta o avem doar atunci. Imagineaza-ti acest graunte cu doua parti perfect egale. O parte este imaginatia, creativitatea si o parte….cum se numeste? Partea pragmatica. Multumesc ca m-ai invatat un cuvant nou :)

Aceste doua parti, la inceput sunt egale, apoi ele se dezvolta diferit. Depinde de noi si de cei din jurul nostru cata apa punem intr-o parte sa alta, ca acestea sa creasca. Una dintre ele creste mai mult decat cealalta.

Copiii stiu ce le place din primele zile, doar ca dupa ce cresc, putini sunt cei care vor sa gaseasca acele lucruri care le plac cu adevarat si sa le scoata la suprafata. Poate nici nu stiu ca ar fi bine sa faca asta si atunci trebuie ajutati.

Partile astea doua despre care am vorbit pot avea si urmatoarea impartire: ceea ce iti place sa faci si ceea ce trebuie sa faci. Doar ca acum, cel mai mult auzi ca totul trebuie….si repede…. De partea cealalta, ce-ti place sa faci, se cam uita.

Eu cred ca stiu deja ce meserie vreau sa am, pentru ca am partea asta cu „ce-mi place sa fac” mai dezvoltata:)

Daca stii ce-ti place, e mult mai usor pentru ca ceea ce iti place sa faci, faci cu inima si din inima.

Daca intrebi tinerii ce vor se devina pe viitor, cred ca sunt doua categorii: unii iti raspund : ” ceva din care sa castig bani multi ” si ceilalti sunt cei care vor sa faca ce le place si sa si castige bani :) Asta vreau eu. E cam ideal. Dar daca faci ce-ti place si muncesti, ajungi la performanta, intr-un mod funny, ajungi sa ai a happy life si sa te bucuri de performanta.

Ce inseamna performanta? Sa ajungi sus, tot mai sus…stii cantecul :), sa fii un exemplu pentru ceilalti, sa fii apreciat. Asa ar trebui sa fie, faci ce-ti place, muncesti, aici trebuie sa folosesti partea cealalta, adica sa faci ceea ce trebuie, ambitie, stiu…. ordine, disciplina, curatenie, importante si astea….asa ajungi la performanta si trebuie sa fii apreciat.

Ce inseamna sa fii apreciat? E un cuvant banal pe care il foloseste toata lumea dar multi nu-l folosesc bine. Sa primesti bani? Da, e si asta pentru ca cu bani, poti sa faci multe lucruri bune. Dar e mai mult de atat….e ca cei din jur sa te considere important pentru ei, valoros, sa-ti urmeze exemplu….Bine aici mai e ceva….ii dam la o parte din aceasta discutie pe cei care sunt invidiosi.

Cum ai putea sa afli ce meserie ai vrea sa ai ?

Cred ca prima intrebare ar fi…ce faci cand te relaxezi, ce faci in timpul liber?

Atunci, de obicei, faci ce-ti place. Daca faci din inima, esti mult mai creativ, vezi lucrurile frumoase din jurul tau, esti mai vesel….

Cred ca de aici trebuie pornit, pentru a-ti gasi calea cea mai potrivita. Apoi dezvolti, faci ce trebuie sa faci…., muncesti, pentru a ajunge acolo unde vrei sa ajungi, sa ai performanta.

Mai e ceva… sa ai in jurul tau o echipa de oameni potriviti care sa te ajute si sa-ti fie alaturi: familie, prieteni, colegi, profesori,….Daca acolo unde vrei sa ajungi porneste de la ce iti place ….calea, cu toate greutatile ei poate fi cool, funny….

Noi, tinerii, suntem ca niste diamante neslefuite….care cu atentie, responsabilitate si onoare, pot fi facute sa straluceasca in lumina”

 

 
  • Log in