Social Media Marketing
 
Facebook - Social Media
 
                                                                                                                                                               content 2011

 Facebook este reteaua de socializare care a cunoscut cea mai mare crestere, fiind instrumentul de comunicare online cel mai frecvent folosit, surclasand chiar si e-mailul.


Se deosebeste de celelalte retele de socializare prin optiunea ampla de “privacy control “ pe care o are utilizatorul, prin functionalitatile platformei care sta la baza acesteia si prin numarul mare de utilizatori in crestere, in toata lumea.


Folosirea retelele sociale este in crestere in ultimii ani, iar ritmul de crestere va continua, sumele investite in Social Media Marketing sunt in crestere in Europa si UK, conform informatiilor obtinute in urma studiului facut de eMarketer si WSI, Trends Report 2011 UK&Europa

Cea mai folosita retea sociala in UK este Facebook, cu 33,1 mil. vizitatori unici, acoperind 76,3% din populatie.

Acelasi studiu arata ca majoritatea utilizatorilor de retele sociale in tarile din Europa, folosesc cel mai mult Facebook ( intre 60-96% din respondenti): Spania 89%, Franta 81%, Polonia 69%, Germania 60%.

In Strategia Social Media Marketing, companiile valorifica potentialul Facebook pentru:

Branding – Facebook poate genera brand awarness ( reputatia brand-ului), fiind extrem de popular in actiunile de stabilire a publicului tinta pe criterii demografice ( sex, varsta, clasa sociala, familie, educatie, sau o combinatie a acestoar factori) si ofera informatii despre prospecti si clienti care ajuta la consolidarea relatiilor cu acestia.

Fidelizarea clientilor – aplicatiile Facebook permit comunicarea unor promotii, concursuri si evenimente, toate acestea ducand la fidelizarea clientilor fata de brand si fata de produsele si serviciile oferite.

Generare de trafic target-at catre website

Managementul Reputatiei Brandului - Facebook este un instrument util pentru a cunoaste parerea clientilor despre companie si despre brand. Profilul Facebook poate fi indexat de motoarele de cautare, astfel incat poate oferi inca o listare favorabila intre rezultatele cautarii organice.

Dobandirea de clienti noi, care vin doar dinspre Facebook si care au gasit relevanta informatia despre produsele si serviciile oferite fie ca au aflat de ea din advertising, fie ca le-a fost recomandata de prieteni.

Identificarea potenţialilor clienţi - Facebook poate acţiona ca un instrument de identificare a potenţialilor clienţi care poate fi folosit pentru consolidarea unei relatii cu prospecti cu nevoie identificata.

Accesul la Lumea Sociala si la valoarea sa intrinseca - aka „Factorul Cool” - Perceptia conform careia Facebook este „IN” si faptul ca aveti un profil de companie pe Facebook, cu pareri pozitive despre brand, despre produsele si serviciile oferite, cu multi follower-i, ar putea influenta pozitiv modul în care este perceput brand-ul. Chiar daca sunt inca multi care nu folosesc Facebook, un lucru este cert, aceasta retea continua sa castige popularitate.

Mecanismul de feedback - Utilizarea Facebook si a aplicatiilor disponibile va pot ajuta sa întelegeti comportamentul consumatorului prin continutul aprobat sau nu, share-uit si prin participarea la comentarii.

Oportunitatea de a crea business cases ( studii de caz) - Facebook va poate oferi oportunitatea de a crea studii de caz de succes si de a le face apoi cunoscute in retea, avand ca target piete verticale specifice, cu obiective de business specifice.

Sondaje ( Poll-uri) - Sondajele Facebook sunt instrumente utile si elaborate care ofera raspunsuri rapide cu privire la o anumita campanie de advertising derulata, informatii despre si opinii de la un anumit segment demografic, etc.

Tipuri de sondaje pe care le puteti derula in Facebook:

• Sondaje pe anumite domenii de activitate – pentru a stii din ce industrii apartin „fanii” ( sunt cei care au devenit fani pe Fan Page-ul companiei) companiei, astfel încât sa puteti sa va creati mesajul de comunicare specific cu fiecare dintre acestia;
• Sondaje despre Servicii/Produse - pentru a vedea ce servicii sau produse utilizeaza deja „fanii” companiei si care sunt cele mai cautate de catre acestia;
• Sondaje despre Tendinte - ce alte platforme social media folosesc si in ce scop;
• Sondaje despre Statistici - postati o statistica relevanta pentru compania/industria careia ii apartine si aflati parerea „fanilor” despre modul în care acestia se asociaza cu datele statistice
• Sondaje despre tendinte sezoniere – pentru a stii daca produsul /serviciul oferit se poate plia pe planurile „fanilor” pentru sezonul urmator.

Publicitate - element din Strategia Social Media Marketing- Facebook detine un motor de advertising, Paid Search, care permite companiilor sa-si fixeze un segment targetat, dupa criterii demografice specifice, sa inteleaga cat de multe persoane apartin segmentului fixat si sa lanseze campanii de publicitate specifice acestui target.
Comparativ cu Google AdWords, costurile pe Facebook sunt mai mici dar si rata de click este mai mica ( care arata eficienta campaniei ).

Facebook Pages - identitatea companiei pe Facebook –prin crearea unui Fan Page, care are mai multe functionalitati decat un Personal Page, ofera oportunitati de comunicare cu clientii potentiali si activi mult mai mari decat un Facebook Group creat pe un profil personal.

Companiile folosesc Fan Page pentru:
- a avea cat mai multi follow-eri si pentru a intarii brand-ul pe plan local, national, international, intre profesionisti din aceasi industrie, etc
- a promova oferte speciale
- a face cunoscut orice eveniment pe care il organizeaza compania sau pentru care aceasta este un promotor

Diferenta intre Profil si Pagina ( Fan Page) in Facebook

De obicei, Profilul se refera la persoane fizice iar Pagina ( Fan Page), se refera la companii, organizatii, persoane publice.
Oricum, e nevoie sa fie creat un profil pentru companie pentru a crea un Fan Page.

In Fan Page sunt concentrate toate eforturile de comunicare deoarece:

- permite administrari multiple, asa incat puteti sa desemnati mai multi oameni sa se ocupe de account, iar daca administratorul unei pagini paraseste compania, continuati sa aveti controlul asupra paginii respective
- paginile sunt publice de la inceput , inregistrand ranking in Facebook si in motoarele de cautare
- paginile sunt impartite in diferite categorii ( business local, brand, domeniu de activitate, etc) oferind astfel posibilitatea listarii in rezultate relevante in search engine.
- Profilul personal are “friends”, care asteapta sa fie acceptati in lista de prieteni in timp ce pentru Fan Page, oricine poate deveni “fan”, fara sa astepte acceptul administratorului.
Home  |   Tools  |   Social media  |   About  |   Digital media  |   Resources  |   Noutati  |   Blog  |   Sitemap  |   Contact
O parte din continutul acestui website este protejat prin Copyright